Спомен парк Чачалица

Чачалица је брдо које се уздиже изнад града на 203 м надморске висине. Пре 300 година на овом месту се налазило мочварно, непроходно подручје о чему сведоче турски списи. Вековима је била тзв. „ничије брдо“ све до Другог Светског рата када је постала полигон за обуку војницима Југословенске војске.

На њој је стрељано око 3000 антифашиста и цивила. Место на коме почивају посмртни остаци обележено је спомеником изведеним у форми зида са пушчаним удубљењима и симболима који обележавају стрељање жртава.

У оквиру овог спомен – парка се налази и костурница 441 борца Црвене армије који су пали октобра 1944. године на подручју од Рудне главе до Младеновца. На овом месту је у њихову част засађена 441 бреза, које су донете из Русије.

При врху се налази „Споменик слободи“ у народу назван ‚‚Звезда“. Године 1958. су прокопани отворени одводни канали којима је одвођен вишак воде са овог места. Самим тим је флора постала бујнија, а тиме овај простор добија на значају и постаје интересантна оаза за одмор и рекреацију Пожаревљана. Републички завод за заштиту споменика културе је 1973. године уврстио Чачалицу у споменик културе. Овај простор се протеже на 24 хектара и представља „плућа“ града.

Спомен парк Чачалица

Моше Пијаде  бб.

Пожаревац