Spomen park Čačalica

Čačalica je brdo koje se uzdiže iznad grada na 203 m nadmorske visine. Pre 300 godina na ovom mestu se nalazilo močvarno, neprohodno područje o čemu svedoče turski spisi. Vekovima je bila tzv. „ničije brdo“ sve do Drugog Svetskog rata kada je postala poligon za obuku vojnicima Jugoslovenske vojske.

Na njoj je streljano oko 3000 antifašista i civila. Mesto na kome počivaju posmrtni ostaci obeleženo je spomenikom izvedenim u formi zida sa puščanim udubljenjima i simbolima koji obeležavaju streljanje žrtava.

U okviru ovog spomen – parka se nalazi i kosturnica 441 borca Crvene armije koji su pali oktobra 1944. godine na području od Rudne glave do Mladenovca. Na ovom mestu je u njihovu čast zasađena 441 breza, koje su donete iz Rusije.

Pri vrhu se nalazi „Spomenik slobodi“ u narodu nazvan ‚‚Zvezda“. Godine 1958. su prokopani otvoreni odvodni kanali kojima je odvođen višak vode sa ovog mesta. Samim tim je flora postala bujnija, a time ovaj prostor dobija na značaju i postaje interesantna oaza za odmor i rekreaciju Požarevljana. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je 1973. godine uvrstio Čačalicu u spomenik kulture. Ovaj prostor se proteže na 24 hektara i predstavlja „pluća“ grada.

Spomen park Čačalica

Moše Pijade  bb.

Požarevac