Okružno zdanje

Zgrada Okružnog zdanja po svojoj veličini, dekorativnoj obradi, za ondašnju Srbiju bila je najreprezentativnija i najveća upravna zgrada toga vremena čija je izgradnja dovela do bliskog kontakta sa Evropom.

Nekada se na ovom mestu nalazio konak kneginje Ljubice koji je srušen. Zgrada je izgrađena 1889. godine (za samo godinu dana). Projekat za izgradnju Zdanja je uradio inženjer Miler. Okružna vlast je sakupljala novac od poreza 5 godina kako bi se izgradilo ovo Zdanje impozantnih razmera. Fasada Zdanja je rađena u duhu bečkog akademizma i podsećala je svojim oblikom i pojedinostima na zgrade italijanske renesanse.

Specifičnost zdanja jesu umetnički oslikani saloni kao i umetnički obrađeni delovi opreme enterijera (lusteri, elementi od kovanog gvožđa) posebnim tehnikama. Park, u kome se kao ukras nalazi spomenik knjazu Milošu, datira iz 1894. godine.

Danas ova zgrada predstavlja zgradu Skupštine grada Požarevca, koja krasi centar grada i spada u najlepše primere ondašnjeg graditeljstva. Postala je značajan arhitektonski, graditeljski, istorijski i kulturni spomenik od opšteg interesa za Srbiju.