Окружно здање

Зграда Окружног здања по својој величини, декоративној обради, за ондашњу Србију била је најрепрезентативнија и највећа управна зграда тога времена чија је изградња довела до блиског контакта са Европом.

Некада се на овом месту налазио конак кнегиње Љубице који је срушен. Зграда је изграђена 1889. године (за само годину дана). Пројекат за изградњу Здања је урадио инжењер Милер. Окружна власт је сакупљала новац од пореза 5 година како би се изградило ово Здање импозантних размера. Фасада Здања је рађена у духу бечког академизма и подсећала је својим обликом и појединостима на зграде италијанске ренесансе.

Специфичност здања јесу уметнички осликани салони као и уметнички обрађени делови опреме ентеријера (лустери, елементи од кованог гвожђа) посебним техникама. Парк, у коме се као украс налази споменик књазу Милошу, датира из 1894. године.

Данас ова зграда представља зграду Скупштине града Пожаревца, која краси центар града и спада у најлепше примере ондашњег градитељства. Постала је значајан архитектонски, градитељски, историјски и културни споменик од општег интереса за Србију.