Muzej kulturne istorije

Zgrada Muzeja kulturne istorije u ulici Nemanjina broj 9, predstavlja tipičnu kuću bogate trgovačke porodice. Građanska elita u Požarevcu s kraja XIX i početka XX veka, počinje da gradi udobne kuće za porodično stanovanje od čvrstog materijala, ulepšava svoj enterijer masivnim stilskim nameštajem, umetničkim predmetima, proizvodima zanatske delatnosti, strane i domaće izrade, čime iskazuje svoj prestiž, moć i raskoš. Stilski nameštaj je nabavljen u Pešti, Beču i Beogradu. Rađen je po uzoru na evropske stilove tadašnjeg vremena – bidermajer, istorijskog eklekticizma, altdojč stila.

Plavi salon je najveća soba u kući i predstavlja zajedničku prostoriju, simbol druženja i društvenih veza. Salon deluje raskošno svojom tavanicom, dekorativno okrečenim zidovima i ukrašenim daščanim podom. Imućnije porodice su naručivale slike koje su ukrašavale zidove, i to su bili najčešće portreti članova porodice, fotografije i porodične memorabilije.

Kao najdragoceniji deo kuće izdvajamo tavanicu nepoznatog bečkog majstora. Na dekorativno ukrašenoj tavanici naslikana su četiri godišnja doba u kružnim poljima na sredini svake strane, u kombinaciji sa mrtvom prirodom u uglovima i trodimenzionalnim ukrasom. Enterijer Crvenog salona uređen je u duhu vremena u kome je nastao: vitrine, garniture za sedenje (ugaone fotelje, stolice, sofa), mali sto, sto za pušenje, ogledalo, ormar i peć. Ovo je originalni nameštaj s kraja XIX i početka XX veka.

U vitrinama su smeštene porodične dragocenosti, ali i simboli društvenog položaja. Tu su delovi staklenog servisa sa pozlaćenim grbom, poklon Miloša Obrenovića Stojanu Ribarcu, liberalnom prvaku i ministru, rodom iz Požarevca, zatim komadi srebrnog posuđa, posuđa od bojenog stakla. U proces javne i privatne prezentacije uključuje se i fotografija u formatu vizit karte koja dobija istaknuto mesto u porodičnim albumima.

Ogledala u ovakvim kućama dobijaju počasno mesto kao simbol statusa, ali i građanske samosvesti. Deo predmeta u ovom objektu su stečeni poklonom i otkupom od uglednih Požarevljana i njihovih potomaka. Nameštaj spavaće sobe čini garnitura nabavljena 1895. g. na sajmu nameštaja u Pešti. Ona se sastoji od bračnog kreveta, noćne natkazne, natkazne sa ogledalom i dva garderobna ormara. Pored toga, postoji i niša u zidu adaptirana u plakar za odeću.

Muzej kulturne istorije

Nemanjina 9

12000 Požarevac

+381 12 223 597

TRENUTNO ZATVOREN ZA JAVNOST