Духовни центри града

Цркву СВЕТИХ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА И ГАВРИЛА, коју називамо још и Саборном црквом, подигао је књаз Милош Обреновић 1819. године и налази се у Хајдук Вељковој улици. Освештана је од стране београдског митрополита Агатангела 1823. године. Спада у наше важне споменике црквене културе, па ју је СО Пожаревац 1990. године прогласила је непокретним спомеником културе (на предлог Регионалног завода за заштиту споменика културе из Смедерева). Изграђена је без звоника који је дозидан накнадно. На западној страни цркве, налази се богато украшен портал у српско–византијском стилу. Иконе на иконостасу насликао је Никола Марковић 1870. године које имају историјску и уметничку вредност. Олтар цркве краси мермерни, свети престо, изграђен у Пешти и исклесан је од црвенкастог мермера. На самом улазу у цркву, у склопу комплекса, налази се велелепни Епархијски двор.

Прекопута Саборне цркве се налази „Српска кућа“ као културни центар чији је циљ враћање нашој културној историјској традицији и неговање културе обичаја и уметности. Објекат је стар преко 170 година са дугом традицијом прве Поште у Пожаревцу основане 1841. године и друге у Србији.

Задужбина проте Петра Шљивића (1818–1902) и његове жене Јелене представља ЦРКВУ СВЕТОГ НИКОЛЕ која се налази у улици Војске Југославије 6. Године 1890. подигао је и породичну капелу у делу града који се назива Бугарском малом.

Црква СВЕТЕ ПЕТКЕ се налази у насељу „Бусије” и може да прими око 2500 верника и представља једну од највећих у Европи и уједно највећи верски објекат посвећен Светој Петки.

Православна Епархија Браничевска

Хајдук Вељкова 2

12000 Пожаревац

+ 381 12 523 832

www.sabornost.org