Duhovni centri grada

Crkvu SVETIH ARHANGELA MIHAILA I GAVRILA, koju nazivamo još i Sabornom crkvom, podigao je knjaz Miloš Obrenović 1819. godine i nalazi se u Hajduk Veljkovoj ulici. Osveštana je od strane beogradskog mitropolita Agatangela 1823. godine. Spada u naše važne spomenike crkvene kulture, pa ju je SO Požarevac 1990. godine proglasila je nepokretnim spomenikom kulture (na predlog Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva). Izgrađena je bez zvonika koji je dozidan naknadno. Na zapadnoj strani crkve, nalazi se bogato ukrašen portal u srpsko–vizantijskom stilu. Ikone na ikonostasu naslikao je Nikola Marković 1870. godine koje imaju istorijsku i umetničku vrednost. Oltar crkve krasi mermerni, sveti presto, izgrađen u Pešti i isklesan je od crvenkastog mermera. Na samom ulazu u crkvu, u sklopu kompleksa, nalazi se velelepni Eparhijski dvor.

Prekoputa Saborne crkve se nalazi „Srpska kuća“ kao kulturni centar čiji je cilj vraćanje našoj kulturnoj istorijskoj tradiciji i negovanje kulture običaja i umetnosti. Objekat je star preko 170 godina sa dugom tradicijom prve Pošte u Požarevcu osnovane 1841. godine i druge u Srbiji.

Zadužbina prote Petra Šljivića (1818–1902) i njegove žene Jelene predstavlja CRKVU SVETOG NIKOLE koja se nalazi u ulici Vojske Jugoslavije 6. Godine 1890. podigao je i porodičnu kapelu u delu grada koji se naziva Bugarskom malom.

Crkva SVETE PETKE se nalazi u naselju „Busije” i može da primi oko 2500 vernika i predstavlja jednu od najvećih u Evropi i ujedno najveći verski objekat posvećen Svetoj Petki.

Pravoslavna Eparhija Braničevska

Hajduk Veljkova 2

12000 Požarevac

+ 381 12 523 832

www.sabornost.org