Centar za kulturu Požarevac

Centar za kulturu je najznačajnija ustanova kulture u Požarevcu, ali i u Srbiji, pa i na širem prostoru. Do otvaranja nove zgrade, 1982. godine, radio je pod različitim imenima (Dom omladine, Dom kulture) i prostorima, a od te godine smešten je u savremenoj, funkcionalnoj i dugoročno svrsishodnoj zgradi koja zadovoljava sve uslove za najsloženije programe.

To je multimedijalna kuća sa preko 4.500 kvadratnih metara korisne poslovne površine. Velika sala (540 mesta), mala sala (173 mesta), kongresna sala, baletska, administracija i pripadajući tehnički prostor, čine ga jednim od najvećih kulturnih centara ne samo u Srbiji već i na Balkanu.

Bogati programski sadržaji (tri pozorišna i dva filmska festivala),

  • folklorno-muzički ansambl,
  • pozorišni ansambl,
  • galerijsko-izložbena aktivnost,
  • izdavaštvo sa edicijom i časopisom,

čine ga stvarnim kulturnim centrom širokog podunavsko-pomoravskog prostora koji mu gravitira. Tehnički je izvanredno opremljen. Sva oprema je digitalizovana (ozvuka, rasveta, blurej projektor) pa on servisira i brojne druge programe koji nisu u njegovoj organizaciji.

Gradu Požarevcu i široj okolini Centar za kulturu je nesumnjivi temelj kulturnih zbivanja. Sedište je aktiva direktora ustanova u kulturi grada Požarevca i Braničevskog upravnog područja. Takođe je i neformalno sedište društva srpsko-ruskog prijateljstva „Breza“.

Najpoznatije aktivnosti su mu pozorišni festivali :

  • Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“,
  • Susreti varoških pozorišta Srbije „Milivojev štap i šešir“ i
  • Susreti dramskih amatera Podunavlja i Pomoravlja „Živka Matić“.

Pored njih, značajni su i letnji program „Pod sjajem zvezda“, smotre folklorno-muzičkog stvaralaštva raznih nivoa, uključujući i državni, učešće u turističkim i sportskim manifestacijama, saradnja sa osnovnim i srednjim školama i drugim značajnim privrednim i društvenim subjektima.

Centar za kulturu

Jovana Šerbanovića 1

 12000 Požarevac

+ 381 12 522 481

www.czkpo.rs

centarpozarevac@gmail.com