Центар за културу Пожаревац

Центар за културу је најзначајнија установа културе у Пожаревцу, али и у Србији, па и на ширем простору. До отварања нове зграде, 1982. године, радио је под различитим именима (Дом омладине, Дом културе) и просторима, а од те године смештен је у савременој, функционалној и дугорочно сврсисходној згради која задовољава све услове за најсложеније програме.

То је мултимедијална кућа са преко 4.500 квадратних метара корисне пословне површине. Велика сала (540 места), мала сала (173 места), конгресна сала, балетска, администрација и припадајући технички простор, чине га једним од највећих културних центара не само у Србији већ и на Балкану.

Богати програмски садржаји (три позоришна и два филмска фестивала),

  • фолклорно-музички ансамбл,
  • позоришни ансамбл,
  • галеријско-изложбена активност,
  • издаваштво са едицијом и часописом,

чине га стварним културним центром широког подунавско-поморавског простора који му гравитира. Технички је изванредно опремљен. Сва опрема је дигитализована (озвука, расвета, блуреј пројектор) па он сервисира и бројне друге програме који нису у његовој организацији.

Граду Пожаревцу и широј околини Центар за културу је несумњиви темељ културних збивања. Седиште је актива директора установа у култури града Пожаревца и Браничевског управног подручја. Такође је и неформално седиште друштва српско-руског пријатељства „Бреза“.

Најпознатије активности су му позоришни фестивали :

  • Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“,
  • Сусрети варошких позоришта Србије „Миливојев штап и шешир“ и
  • Сусрети драмских аматера Подунавља и Поморавља „Живка Матић“.

Поред њих, значајни су и летњи програм „Под сјајем звезда“, смотре фолклорно-музичког стваралаштва разних нивоа, укључујући и државни, учешће у туристичким и спортским манифестацијама, сарадња са основним и средњим школама и другим значајним привредним и друштвеним субјектима.

Центар за културу

Јована Шербановића 1

 12000 Пожаревац

+ 381 12 522 481

www.czkpo.rs

centarpozarevac@gmail.com