Spomenik Knjazu Milošu i ostali znameniti spomenici

Požarevac je dugo bio druga rezidencija knjaza Miloša. Izgradio je konake za svoju porodicu i sebe, razvio trgovinu jer je i sam bio trgovac. Oslobodio je Požarevac od turske vlasti u Drugom srpskom ustanku 1815. godine. Samim tim, u znak zahvalnosti, podignut mu je spomenik 1898. godine koga je otkrio tadašnji kralj Srbije Aleksandar Obrenović u prisustvu bivšeg kralja, a svog oca, Milana Obrenovića.

Spomenik je izliven u bronzi i predstavlja rad poznatog vajara Đorđa Jovanovića, a urađen je u Parizu 1897. godine. Nalazi se u samom centru gradskog parka, ispred zgrade Okružnog zdanja. Na spomeniku su uklesane godine koje predstavljaju rođenje (1780) i smrt (1860) knjaza Miloša, kao i čuvena poruka upućena turskom vojskovođi: „Delibaša, carski delijo, ti imaš kuda i na drugu stranu, a ja nemam kuda, nego tuda, pa u život ili smrt“, kao i godine oslobođenja Požarevca od Turaka (1815).
Turistička organizacija grada Požarevca je izradila mesinganu repliku statue spomenika kao simbol i reprezentativni suvenir grada.
Biste i spomen ploče narodnih heroja koje se, pored knjaza Miloša, nalaze u gradskom parku podignute su i Čedi Vasoviću, Bošku Vrebalovu, Božidaru Dimitrijević – Kozici, Veljku Dugoševiću i narodnom tribunu Vasi Pelagiću.

Godine 1923, u delu grada koji se naziva Gornja mala podignut je Spomenik srpskom vojniku 1912–1918. godine. Na postamentu kvadratnog preseka na sve četiri strane nalaze se spomen ploče od crnog mermera sa imenima 140 vojnika koji su poginuli u Balkanskim ratovima (1912–1913) i Prvom Svetskom ratu (1914–1918).
Spomenik posvećen palim borcima iz ratova u periodu 1991–1998. godine nalazi se na platou ispred Doma zdravlja.
U Sunčanom parku, ispred Centra za kulturu, nalaze se biste Milivoju Živanoviću, Milici Stojadinović Srpkinji, Mileni Pavlović – Barilli, Žanki Stokić i Slobodanu Stojanoviću.

Pored svih prethodno navedenih spomenika, u našem gradu nalaze se i spomenici podignuti u čast Petru Dobrnjcu, Milenku Stojkoviću, Pavlu Saviću, Đuri Jakšiću, Branislavu Nušiću, Voji Duliću i braći Vujović.