Фондација Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили

Галерија Милене Павловић Barilli налази се поред зграде Народног музеја у самом срцу града. Смештена је у родној кући сликарке коју је 1962. године ње на мајка Даница поклонила Граду, а након тога је основана меморијална галерија.

У њој су сакупљена и изложена, у највећем обиму, сва њена дела. Милена је живела и стварала у периоду између два светска рата. Рођена је пре више од једног века, тј. 1909. године као једино дете Данице и оца Бруна, италијанског композитора. Живела је на релацији Пожаревац – Рим јер су јој родитељи били раздвојени, а то је имало утицаја и на саму Милену и њено касније стваралаштво.

Вођена својим немирним духом стигла је до Шпаније, Лондона, Париза, Венеције и Америке у којој умире 1945. године. Милена је у Америци била ангажована као илустратор најугледнијих модних журнала и часописа међу којима је и Vogue, Sharm, Glamour, као и креатор костима за балетске представе.

Посетиоци у Галерији могу погледати сталну поставку слика (уље на платну, акварел, темпере, пастел), њене личне предмете, намештај, Миленину личну библиотеку.
Галерија је, не само стециште највећих ликовних стваралаца, већ и туриста који у великом броју сваке године посете ово царство. Данас Галерија у част Милене огранизује бијенале „У светлости Милене“ које представља својеврсну смотру сликарског стваралаштва Србије.

Фондација Миленин дом и Галерија Милене Павловић-Барилли
Воје Дулића 8
12000 Пожаревац

+381 12 524 173
+381 12 542 722

www.riznicasrpska.net/likovnaumetnost/index.php?topic=178.0
www.arte.rs/sr/umetnici/milena_pavlovic_barili-81/tekstovi/monografija_milene_pavlovic_barili_rezime-1296