Arheološki park Viminacium

Viminacium je arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca, na 15 kilometara od Požarevca.

Razaranje od koga se nikada nije oporavio doživeo je 441. godine kada ga Huni uništavaju do temelja. Za vreme Justinijana I 535. godine biva obnovljen kao pogranično vojno utvrđenje, što je i bio do kraja svog postojanja.

Na mestu ovog rimskog grada i legionarskog logora do sada je otkopano 14.000 grobova i otkriveno je 50.000 predmeta, od toga 1.000 zlatnih.

Svi pokretni artefakti, mermerne skulpture, nadgrobne ploče i sarkofazi, nakit i posude, čuvaju se u Narodnim muzejima u Beogradu i Požarevcu.

Posebnu draž ovom lokalitetu dalo je otkriće mamuta starog oko milion godina, popularno nazvanog Vika. Mamutica Vika spada među najstarije na svetu (potiče iz praistorijskog perioda, miocena).

Kuriozitet ovog otkrića je taj što je njen skelet očuvan na licu mesta, nekih 270 metara istočno od Carskog mauzoleja Viminacijuma.

Paleontološki park otvoren je u junu 2014. godine i poznat je kao „Mamut park“ i prostire se na 1.500 kvadratnih metara. Reč je o podzemnoj pećini u kojoj su smešteni skeleti mamutice Vike, pronađene 2009. godine i ostaci još četiri mamuta, iskopanih dve godine kasnije koji su stari 180.000 godina, koji su nazvani: Nosko, Trbuško, Đomla i Lenka.

Prostor letnjeg kampa “Viminacium avantura” je jednako atraktivan za đake svih osnovnih i srednjih škola, kao i drugih gostiju iz celog sveta koji žele nešto više i spremni su da se upuste u avanturu upoznavanja Rimskog carstva iz jedne potpuno nove, neobične i zanimljive perspektive. Cilj je da se posetiocima, naučnim radnicima i profesionalcima svih uzrasta omogući autentičan doživljaj kroz smeštaj u barakama rimskih legionara, u šestokrevetnim sobama koje su opremljene

 

ARHEOLOŠKI PARK VIMINACIUM

12208 Stari Kostolac

+381 62 23 22 09

http://viminacium.org.rs/

Facebook

https://www.viminaciumadventure.com/

vimkost@gmail.com

Radno vreme:

Leti 9-18 h

Zimi 9-16 h