Археолошки парк Виминациум

Виминациум је археолошко налазиште у близини Старог Костолца, на 15 километара од Пожаревца.

Разарање од кога се никада није опоравио доживео је 441. године када га Хуни уништавају до темеља. За време Јустинијана I 535. године бива обновљен као погранично војно утврђење, што је и био до краја свог постојања.

На месту овог римског града и легионарског логора до сада је откопано 14.000 гробова и откривено је 50.000 предмета, од тога 1.000 златних.

Сви покретни артефакти, мермерне скулптуре, надгробне плоче и саркофази, накит и посуде, чувају се у Народним музејима у Београду и Пожаревцу.

Посебну драж овом локалитету дало је откриће мамута старог око милион година, популарно названог Вика. Мамутица Вика спада међу најстарије на свету (потиче из праисторијског периода, миоцена).

Куриозитет овог открића је тај што је њен скелет очуван на лицу места, неких 270 метара источно од Царског маузолеја Виминацијума.

Палеонтолошки парк отворен је у јуну 2014. године и познат је као „Мамут парк“ и простире се на 1.500 квадратних метара. Реч је о подземној пећини у којој су смештени скелети мамутице Вике, пронађене 2009. године и остаци још четири мамута, ископаних две године касније који су стари 180.000 година, који су названи: Носко, Трбушко, Ђомла и Ленка.

Простор летњег кампа “Виминациум авантура” је једнако атрактиван за ђаке свих основних и средњих школа, као и других гостију из целог света који желе нешто више и спремни су да се упусте у авантуру упознавања Римског царства из једне потпуно нове, необичне и занимљиве перспективе. Циљ је да се посетиоцима, научним радницима и професионалцима свих узраста омогући аутентичан доживљај кроз смештај у баракама римских легионара, у шестокреветним собама које су опремљене

 

АРХЕОЛОШКИ ПАРК VIMINACIUM

12208 Стари Костолац

+381 62 23 22 09

http://viminacium.org.rs/

Facebook

https://www.viminaciumadventure.com/

vimkost@gmail.com

Радно време:

Лети 9-18 h

Зими 9-16 h