Легат Миодрага Марковића

Миодраг Н. Марковић рођен је у Пожаревцу 4. децембра 1897. године. Припада покољењу које је доживело оба светска рата, прешао са српском војском у Албанију, учио и завршио школе у Француској и Енглеској, и достигао највише домете европске науке и културе. Његова генерација је дала и оставила свом народу праве бисере културе и науке.

Упркос великим физичким напорима образовала се, упознавала и примала културу других народа, а истовремено уочавала и издвајала у нашем народу највеће вредности. Високо образовање, истанчан укус, рад и дружење у дипломатским представништвима широм света изнедрили су код Марковића велику љубав према уметности, а посебно према сликарству.

Дружећи се са сликарима он је стрпљиво и префињено стварао уметничку збирку, коју је при крају живота поклонио граду Пожаревцу. Та збирка, која је за јавност отворена 1982. године, представља српско сликарство двадесетог века и истовремено говори о Миодрагу Марковићу који је личним избором уметника и дела открио најскровитији део сопствене душе.

Легат Миодрага Марковића

Воје Дулића 10

Пожаревац

+381 12 223 597

Радно време радним данима:   07:30-15:30