Bogatstvo naše kuhinje

Bogatstvo naše kuhinje potiče od geografske, nacionalne i kulturne raznolikosti, nastale vekovnim mešanjem stanovništva.

Uticaji su bili različiti, pa je naša kuhinja nastala kao mešavina grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje. Upravo ta izmešanost na relativno malom prostoru obogaćena lokalnim specifičnostima i navikama čini našu kuhinju drugačijom – originalnom.


Nezaboravan i neodoljiv duh Požarevca se najbolje oseća u starom delu grada, u pešačkoj zoni, preplavljenoj modernim kafićima i restoranima, kao i autentičnim kafanama u kojima se spremaju jela zvučnih naziva kao što su: „ Svastikin jezik“, „Pileći orli“, „Boemski mač“, „Sablja knjaza Miloša“…

Nećete pogrešiti ni ako nakon posete gradu probate junetinu pod sačem, domaće pogače, riblje specijalitete, jagnjetinu, pite – gibanice punjene različitim nadevima, proje zeljanice, domaći sir, gulaše, prasetinu… Najbolji primeri kulinarstva ovog kraja se mogu videti i okusiti na manifestacijama: Međunarodni uskršnji etno festival, Stiška posna trpeza, Ostrovački bećarac, Smotra folklornih ansabala sela Srbije (SFAS)… Stara poslovica kaže: „Ko dobro jede – zlo ne misli“ PRIJATNO !