Uskršnji festival u Poljani

U porti manastira Sestroljin u Poljani, drugog dana Uskrsa, petnaesti put za redom održan je Uskršnji etno festival.

Ova turističko – kulturna manifestacija organizovana je u duhu narodnog stvaralaštva, običaja, kulture i tradicije, sa namerom da se naši običaji ne zaborave, kao što su stari zanati, ručni radovi, folklor, spremanje tradiconalnih jela, narodne nošnje, odeće i obuće iz prošlih vremena. Priređivači su Turistička organizacija Grada Požarevca, Mesna zajednica Poljana, Crkvena opština Poljana i KUD „Mladost“ iz Poljane, a pokrovitelj Grad Požarevac.

Otvarajući ovogodišnji Uskršnji etno festival, zamenik gradonačelnika Požarevca Saša Pavlović je istakao da svake godine za vreme održavanja ove manifestacije možemo videti i doživeti nešto novo, a istovremeno se podsetiti svojih duhovnih korena, svojih predaka i onoga što su nam ostavili u nasleđe.

-Danas, 15 godina nakon prvog Uskršnjeg etno festivala u Poljani, drago mi je što više nije potreban poseban poziv ljudima da se dan nakon velikog praznika sastanemo ovde u Sestroljinu. Ono što mi je kao predstavniku lokalne samouprave još draže je to što ovaj festival okuplja goste i iz ostalih krajeva naše lepe Srbije, ali i one koji žive preko njenih granica. Upravo to je najveća vrednost ovih naših okupljanja, da stičemo nove prijatelje, ukazujemo im gostoprimstvo i zajedno se radujemo simbolima i porukama najvećeg hrišćanskog praznika. Kada govorim o porukama koje nam šalje praznik posvećen Isusovom vaskrsenju, mislim da ih ove godine moramo čuti bolje nego ikada. Živeći u Srbiji od svog rođenja, pamtim da nije bilo lakih godina, ali vreme koje je pred nama, čini mi se, zahteva veću sabornost svih nas. Iskušenja i izazovi su veliki, ali ni upola toliki kolika je snaga Srbije kada se Srbi slože. Zato svima u našoj Srbiji želim da nakon vaskršnjih praznika još više vaskrsne i naša ljubav i sloga jednih prema drugima, jer da su ljubav i sloga najveća sila na ovoj planeti, uči nas naša hrišćanska vera, zaključio je Pavlović.

O tome zašto se manifestacija održava drugog dana Uskrsa, protojerej Radoslav Vukosavljević kaže:

-Pre nego što je sazidana crkva 1897. godine, u periodu posle oslobađanja od Turaka i Drugog srpskog ustanka, narod ovog sela okupljao se u zaseoku Rudež, drugog dana Vaskrsa, i tada su sveštenici iz manastira Zaova donosili pričešće i pričešćivali one koji nisu mogli prvog dana da prisustvuju Vaskršnjoj liturgiji. Kada se pojavila potreba da približimo našu svetinju narodu, da ono što naš narod neguje kao tradiciju kroz hranu, piće, igru i pesmu, sjedinimo i pozovemo i druge da učestvuju, blagoslovio je vladika Ignatije da se okupljamo na ovom svetom mestu drugog dana Vaskrsa. Sestroljin kao svetinja obavijen svetlom prošlošću i tradicijom, umiven ovih dana suncem, ukrašen lepotom dece i svih onih koji imaju želju i volju da dođu ovde, postaje drugog dana Vaskrsa centar zbivanja u ovom našem kraju.

Po tradiciji na manifestaciji je biran najlepše uređeni štand, najorginalnije jelo, najlepše uskršnje jaje, a održano je i takmičenje u kucanju uskršnjim jajima. U kategoriji najlepše uređenog štanda treće mesto je osvojilo Udruženje žena „Etno forma“ iz Jagodine, druga nagrada je pripala Udruženju žena „Sestra Jelica“ iz Malog Crnića, dok je prvo mesto osvojilo Udruženje žena iz Klenovnika. Udruženje žena iz Klenovnika dobitnik je i treće nagrade za najorginalnije tradicionalno jelo – sremuš, drugo mesto pripalo je Udruženju „Pomoravski vez“ iz Osipaonice za kapami, a prvo mesto Udruženju žena „Gergine“ iz Kobilja za jelo kornorate. Za najlepše ofarbano uskršnje jaje treće mesto je zavredelo Udruženje žena „Sestra Jelica“ iz Malog Crnića, drugo mesto pripalo je Udruženju žena „Pomoravski vez“ iz Osipaonice, dok je pobedu u ovoj kategoriji odnela Danijela Stanković iz Batuše. Najjače uskršnje jaje ove godine imala je Anastasija Petrović iz Radinca. Posle bogatog kulturno – umetničkog programa priređen je tradicionalni vatromet.