LJKI simbol srpske hrabrosti

rec_naroda

Više od pola veka, inspirisan najstarijom ergelom u Srbiji, Požarevac na svojim ulicama i Hipodromu, svakog septembra slavi konjički sport i u svetu jedinstven Ljubinevski višeboj.

Ove godine, Požarevljani su imali tu privilegiju da Ljubičevske konjičke igre svečano otvori predsednik Republike Srbije Tbmislav Nikolić, inače počasni predsednik Organizacionog odbora i generalni pokrovitelj Igara.

 

Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovao je veliki broj građana i gostiju, među kojima i visoke zvanice: savetnica pred sednika Srbije Stanislava Pak, zatim potpredsednik Narodne skupštine Srbije Veroljub Arsić, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Dane Korica, načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić…

 

Vizionarske odluke Kneza Miloša

 

Otvarajući Igre Nikolić je podsetio na istoriju nastanka Grada, istakavši da je Požarevac jedan od srpskih gradova, u kojima istorija poseća na svakom koraku.

-U predrimskom periodu na ovom prostoru su živeli Kelti, a Rimljani su Vojni logor na Viminacijumu osnovali najverovatnije u godinama oko Hristovog rođenja. Ostaci tog grada i danas intrigira|u i iznova iznenađuju, obogaćujući istoriju ne samo Srbije, već i čitavog čovečanstva. A imali su hinodrom odmah pored carske palate. Zahvaljujući svom geostrateškom položaju, Braničevo u 12. i prvim decenijama 13. veka doživljava procvat. U posed srpske srednjovekovne države dolazi krajem 13.veka, nakon pobede kralja Dragutina i Milutina nad tatarskim vazalima Drmanom i Kudelinom. Iako se grad pominje 1467. godine, isto- rija Požarevca u novom veku za- počinje Požarevačkim mirom 1718. godine, po kome je severni deo Srbije ušao u sastav Austrije. Prvi srpski ustanak je u Poža- revcu počeo u martu 1804. godine.

U oslobođenju Požarevca vidnu ulogu odigrali su ustanici okupljeni oko Milenka Stojkovića i Petra Dobrnjca. Odluka Kneza Miloša da od tadašnje male varoši načini drugu srpsku prestonicu, u njoj osnuje prvi nahijski Sud u Srbiji, i elitnu vojnu jedinicu- Gardu, bila je vizionarska, kao i ona da Turcima oduzme poljoprivredno društvo „Morava“, a zatim ga 1860. godine pokloni državi u korist naroda. To je, na izvestan način, odredilo budućnost i značaj grada, rekao je Nikolić. On je ovom prilikom istakao da su Ljubičevske igre simbol srpske hrabrosti, istrajnosti i snage i da više od pola stoleća okupljaju građane Srbije, a da je višeboj otelotvorenje tog simbola, na čiju su disciplinu svi posebno ponosni.

 

Konjarstvo- viševekovna tradicija

 

Konji, kao tradicija ovog kraja, od 1853. godine, kada je Miloš osnovao Ergelu, imaju svoje dublje korene, čak iz polovine 15. veka. To dokazuje da ondašnji stvaraoci ove manifestacije nisu imali ve- liku dilemu, šta uzeti za njen simbol. Pa i sam Ljubičevski višeboj, po čemu se Igre razlikuju od susreta ljubitelja konja u svetu, pretočen je iz veština, koje su u prošlosti spretni konjanici Požarevca, ali i okolnih sela, prikazivali tokom narodnih dvorova i svetkovina.

U ime Organizacionog odbora na svečanosti otvaranja govorio je predsednik 0rg0db., gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, koji je napomenuo da je Požarevac pre više od pola veka, zahvaljujući ljudima koji su imali viziju, za- hvaljujući ljudima koji su osluškivali želje i navike građana, stvorio Ljubičevske konjičke igre.

-Godine su prolazile, LJKI su rasle, razvijale se, postajale popu- larnije i čuvenije, ali, ipak mislimo da se mora još više učiniti na njihovom predstavljanju ostalim krajevima naše lepe Srbije, ali i Evrope’ i sveta. Nova vremena zahtevaju da menjamo pristup i načine organizovanja LJKI, ali nikada njihovu suštinu. Veliki Miloš kao vladar, koji je oslobodio Srbiju od viševekovne turske okupacije, znao je da je posle osvajanja slobode prvi zadatak bio da prošlost ostavi iza sebe i da se gleda u budućnost. Taj Milošev postulat smo preuzeli i kao način vođenja grada, pa će ove, ali i svake naredne igre biti jedan od pokaza- telja da li je taj put ispravan. Kao predstavnici vlasti uvideli smo da na primer, uređenje Hipodroma i Ergele „Ljubičevo“ i osnaživanje sportskog dela Igara ne znači neopzodno trošenje velikog novca, ali obavezno zahteva puno odricanja, rada i organizacije. Dragi prijatelji. primetili ste da sam nekoliko puta pomenuo Miloševo ime dodavši pritom Knjaz ili Obrenović. Mi, Požarevljani često upravo tako spominjemo našeg Miloša ne zato što ga ne poštujemo, naprotiv, zahvalni smo mu za sve što je uradio za nas u prošlosti pominjući ga samo po imenu, označavamo ga kao najrođenijeg i kao takvom njemu i njegovoj ženi Knjeginji Ljubici posvetili smo ove LJKI. Svi znamo da Požarevac ne bi bio isti da on nije rešio da, inspirisan njegovom lepotom, vrednim za- natlijama i veštim trgovcima, od njega napravi sebi drugu presto nicu. Izgleda da smo tu poruku mudrog vladara iz 19. veka pomalo zaboravili i vremenom prihvatili zdravo za gotovo značaj našeg grada za Srbiju. Vreme je Požarevljani da se toga prisetimo i napretkom našeg grada u budućim danima odužimo našem Miloši našem Srbinu, zaključio je Spasović, kome je zatim prošlogodišnji, petostruki vitez Davorin Živković, predao na čuvanje mač i sablju.

U svečanom defileu tradicionalno su učestvovali višebojci voltižeri, članovi Konjičkog društva „Knez Mihailo“, Gradskog ženskog hora „Barili“, GANIP – a….

Na kraju večeri, sve je oduševio vatromet, koji je ujedno bio i uvertira za predstojeća dva sportska dana na hipodromu.

 

Tekst: M. P. – I. V