Etno festival

U duhu tradicije i očuvanja starih srpskih zanata, spremanju etno hrane i očuvanja drugih srpskih običaja, na teritoriji grada Požarevca organizuju se Etno festivali i manifestacije. Jedan od takvih je i Uskršnji etno festival koji se održava svake godine , drugog dana Uskrsa, u Poljani, odnosno u porti manastira Sestroljin.
Na prošlogodišnjem festivalu učestvovalo je oko 1.160 ucesnika iz cele Srbije, Slovenije i Makedonije…
Učesnici se nadmeću u folklornim igrama, u spremanju tradicionalnih jela , ručnim radovima i starim zanatima. Organizuje se i izbor za najlepše ofarbano uskršnje jaje, kao i nadmetanje u tucanju farbanih uskršnjih jaja, izbor za najlepši štand, kao i za najoriginalnije jelo.

Inače, svoju tradiciju postojanja i afirmaciju kulturno-umetničkog rada društvo neguje od ranih tridesetih godina prošlog veka. U svom sastavu ima folklornu, muzičku, likovnu i etno sekciju i broji preko 150 članova. Etno sekcija svoje etno umeće, ručne radove, stare zanate, pripremanje hrane na stari tradicionalan – etno način krunisala je organizovanjem ovog festivala, kao i učešćem na sajmovima i festivalima etno hrane i folklora širom Srbije sa Turističkom organizacijom grada Požarevca.

Cilj festivala je očuvanje i negovanje tradicije, promocija narodnog stvaralaštva, tradicionalnih jela i pića, folklornog bogatstva i običaja naroda Istočne Srbije. Istovremeno to je prilika da se promoviše Požarevac i njegovi turistički potencijali, kao i Braničevski okrug.