Festival cveća u Požarevcu

Manifestacija tradicionalno se održava više od deceniju i okupi veliki broj izlagača koji u svojoj ponudi imaju cveće, bilje, sadnice, cvetne aranžmane, opremu za hortikulturu, kao i najrazličitije vrste dekorativnih materijala za saksije i još mnogo toga.

Tradicionalno festival se održava početkom maja.
Festival cveća se organizuje od strane Turističke organizacije Grada Požarevca sa Udruženjem cvećara Braničevskog i Podunavskog okruga, Udruženjem pčelara, a sve pod pokroviteljstvom grada Požarevca.
Na festivalu je prethodne godine učestvovalo oko 120 izlagača, a od toga 95 sa cvećem, sadnicama i perenama i 30 izlagača sa ostalim proizvodima (začinsko bilje, melemi, aranžmani od suvog cveća, grnčari, fontane…). Ovome treba dodati i 5 izlagača sa proizvodima od meda iz Udruženja pčelara grada Požarevca.

Kako se svake godine okupi sve veći broj izlagača, iz godine u godinu očekujemo da se taj broj poveća do 200 učesnika. Možemo reći da je ovaj festival jedan od najvećih u zemlji ovog tipa.
Program festivala se sastoji od svečanog otvaranja , nakon toga sledi prepodnevni dečiji program mališana iz Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“ iz Požarevca, a nakon toga ocenjivanje izlagača cveća kao i slobodna prodaja istog.
Novčane nagrade obezbeđuje Turistička organizacija Grada Požarevca.

Žiri je sastavljen od tri profesora Šumarskog fakulteta iz Beograda koji ocenjuju izgled štandova izlagača cveća.
Ova “poslastica” za ljubitelje baštovanstva, botanike i hortikulture uopšte, okupi veliki broj posetilaca koji osim što mogu kupovati po sniženim cenama, mogu i od stručnjaka dobiti savete o rasađivanju, gajenju i pravilnoj ishrani cveća.
Na dan održavanja festivala cveća, prošetajte kroz cvećem “okupan” Požarevac, koji ceo miriše na opojne cvetne latice i ponesite sa sobom uspomenu, koristan savet i lepo mirisno sećanje.