Фестивал цвећа у Пожаревцу

Манифестација традиционално се одржава више од деценију и окупи велики број излагача који у својој понуди имају цвеће, биље, саднице, цветне аранжмане, опрему за хортикултуру, као и најразличитије врсте декоративних материјала за саксије и још много тога.

Традиционално фестивал се одржава почетком маја.
Фестивал цвећа се организује од стране Туристичке организације Града Пожаревца са Удружењем цвећара Браничевског и Подунавског округа, Удружењем пчелара, а све под покровитељством града Пожаревца.
На фестивалу је претходне године учествовало око 120 излагача, а од тога 95 са цвећем, садницама и перенама и 30 излагача са осталим производима (зачинско биље, мелеми, аранжмани од сувог цвећа, грнчари, фонтане…). Овоме треба додати и 5 излагача са производима од меда из Удружења пчелара града Пожаревца.

Како се сваке године окупи све већи број излагача, из године у годину очекујемо да се тај број повећа до 200 учесника. Можемо рећи да је овај фестивал један од највећих у земљи овог типа.
Програм фестивала се састоји од свечаног отварања , након тога следи преподневни дечији програм малишана из Предшколске установе „Љубица Вребалов“ из Пожаревца, а након тога оцењивање излагача цвећа као и слободна продаја истог.
Новчане награде обезбеђује Туристичка организација Града Пожаревца.

Жири је састављен од три професора Шумарског факултета из Београда који оцењују изглед штандова излагача цвећа.
Ова “посластица” за љубитеље баштованства, ботанике и хортикултуре уопште, окупи велики број посетилаца који осим што могу куповати по сниженим ценама, могу и од стручњака добити савете о расађивању, гајењу и правилној исхрани цвећа.
На дан одржавања фестивала цвећа, прошетајте кроз цвећем “окупан” Пожаревац, који цео мирише на опојне цветне латице и понесите са собом успомену, користан савет и лепо мирисно сећање.